Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
Broučci a poklad
Kde si hoví sovy?
30
Kde si hoví sovy?
31
Kde si hoví sovy?

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Drobečková navigace

Úvod > Akce > Táborové zprávičky > Ako bolo v Slovenskom raji

Ako bolo v Slovenskom raji



Hodnocení letního tábora Hrabušice – Slovenský ráj

 

St 20. července 2005- příjezd , ubytování v chatkách

Čt 21. července – Prilom Hornádu , Letanovský mlýn, Čingov

Pa 22. července – Tiesňavy Suchá Belá , Podlesok

So 23. července - Dobšinská ladová jaskyna

Ne 24. července- Kláštorisko , Malý Kysel , Obrovský vodopád

Po 25. července – Spišská Nová Ves ,Levoča

Út 26. července – Vysoké Tatry, Studenovodské vodopády

St 27.července Vysoké Tatry , lanovka na Solisko, pěší túra

na Štrbské pleso

Čt 28.července - Velký Sokol, Geravy, lanovka na Dedinky

Pá 29.července – Pieniny , Červený Klášter, Dunajec

So 30.července – odjezd domů

 

Letošní letní , turisticky zaměřený tábor bychom mohli spíše nazvat turistickou rekreací určenou především dospívající mládeži . Krásy Slovenska , nám kdysi tak blízké , byly pro mnohé účastníky něčím naprosto novým , neznámým a dokonce zcela překvapivým. Slovenský ráj sám o sobě nabízí řadu překvapení , přírodních scenérií a krás a pro současnou mládež řadu adrenalinových nabídek .

Při první túře na Prielomu Hornádu bylo pro mnohé účastníky doslova šokem přejít z nenápadné lesní pěšinky na stupačky ve skále nad dravou řeku Hornád. Avšak sebekázeň , disciplinovanost, a respektování všech možných bezpečnostních nařízení ze strany mladých účastníků splnilo jejich očekávání a nádheru Slovenského ráje mohli hltat plnými doušky .

Mnozí účastníci se důvěrně svěřili posléze s tím , že přechod Prielomom Hornádu byl momentálně jejich fyzický životní úspěch, překonat sám sebe a dokázat si, že hrdinství a mužnost se nedokazuje cigaretou a alkoholem ale skutečným sportovním výkonem. Druhý den nás očekávalo další adrenalínové překvapení-průchod tiesňavami Suché Belé.Ještě plni dojmu ze stupaček nad Hornádem jsme se vrhli vstříc žebříkům , přelámaným kládám a několikametrovým vodopádům v turisticky značené Suché Belé . Tato nejznámější tiesňava v našich účastnících posílila jejich sebevědomí o fyzické kondici.

První odpočinkový den čekalo naše mladé kamarády překvapení v podobě ledového království v Dobšinské ladové jaskyni.

V neděli jsme se rozhodli pro návštěvu dávné historie na Kláštorisku , a potom opět trošku napětí na stupačkách a žebřících v tiesňavě Malého Kyselu.Celý LT byl směřován do čisté a v mnohém i nenarušené přírody Slovenského ráje, proto se jsme pomalu všichni začínali pociťovat deficit z civilizace,a tak jsme se vypravili do Spišské Nové Vsi.Každé nové poznání má svoje nej , a tak jsme prošli nejdelším náměstím na Slovensku přímo ve Spišské N.Vsi a v Levoči nejoriginálnější dřevěný oltář v kostele sv.Jakuba , vytvořený Mistrem Pavlem z Levoči .

Když jsme v příjezdový den projížděli pod úpatím Vysokých Tater, nevěřili jsme vlastním očím …kdysi zelené pásy lesů ukrývající řadu sanatorií nyní vypadaly v několikahektarových pásech jako smutné torzo listopadové vichřice. I když jsme všichni tuto smutnou událost sledovali v závěru loňského roku v televizi, teprve na vlastní oči jsme si všichni uvědomili jak krutá dokáže být příroda a jak bezmocný je člověk proti ní .

Právě proto jsme se rozhodli pro dvě túry v prostoru Starého Smokovce a Štrbského plesa a na vlastní oči se přesvědčili o zkáze, kterou dokáže vichřice způsobit .Další den jsme se opět vrátili do Slovenského ráje na jednu z méně známých tiesňav- Velký Sokol. Patří k nejromantičtějším a nejkrásnějším, ale jejich absolvování k nejnáročnějším ve Slovenském ráji .

Závěr však byl příjemným překvapením, neboť po náročné túře nás čekal svoz lanovkou na Dedinky, zde koupání a pro dospěláky troška studeného pěnivého moku. Třešinkou na dortu byl poslední den letního tábora v Hrabušicích . Tak jak už to bývá , neustálá kontrola pokladny a průběžné sledování čerpání rozpočtu nás udržovalo v naději , že si poslední den zajedeme kousíček dál a budeme účastni jedné z turistických atrakcí – svoz na pltích na řece Dunajci. Šetření se nám vyplatilo a tak jsme se stali neplánovaně návštěvníky Národního parku Pieniny a pro většinu účastníků jízda na pltích zanechala nezapomenutelný zážitek.

Celkové hodnocení LT Hrabušice je na výbornou a tak jako každý rok , i letos si naši stálí klienti ,dospívající mládež vytipovali 14tidenní poznávací letní tábor na příští rok -

- Labské pískovce, oblast severních Čech s výjezdem do Německa

 

 

Mgr. Jarmila Coufalíková

ředitelka DDM ORION

 

 

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů