Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Velikonoční tradice - dílna pro děti
Expedice Annapurna - lanové překážky
29
Broučci a poklad
Kde si hoví sovy?
30
Kde si hoví sovy?
31
Kde si hoví sovy?

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9
Mladí umělci na SVČ
Zlatá horečka ve Švábenicích
10
Mladí umělci na SVČ
Zlatá horečka ve Švábenicích
11
Mladí umělci na SVČ
Zlatá horečka ve Švábenicích
12
Mladí umělci na SVČ
Zlatá horečka ve Švábenicích
13
Mladí umělci na SVČ
Zlatá horečka ve Švábenicích
14
Zlatá horečka ve Švábenicích
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1
Vírský Stroj času
2
Vírský Stroj času
3
Vírský Stroj času
4
Vírský Stroj času
5
Vírský Stroj času
Drobečková navigace

Úvod > Akce > Táborové zprávičky > Ako bolo v Slovenskom raji

Ako bolo v Slovenskom raji



Hodnocení letního tábora Hrabušice – Slovenský ráj

 

St 20. července 2005- příjezd , ubytování v chatkách

Čt 21. července – Prilom Hornádu , Letanovský mlýn, Čingov

Pa 22. července – Tiesňavy Suchá Belá , Podlesok

So 23. července - Dobšinská ladová jaskyna

Ne 24. července- Kláštorisko , Malý Kysel , Obrovský vodopád

Po 25. července – Spišská Nová Ves ,Levoča

Út 26. července – Vysoké Tatry, Studenovodské vodopády

St 27.července Vysoké Tatry , lanovka na Solisko, pěší túra

na Štrbské pleso

Čt 28.července - Velký Sokol, Geravy, lanovka na Dedinky

Pá 29.července – Pieniny , Červený Klášter, Dunajec

So 30.července – odjezd domů

 

Letošní letní , turisticky zaměřený tábor bychom mohli spíše nazvat turistickou rekreací určenou především dospívající mládeži . Krásy Slovenska , nám kdysi tak blízké , byly pro mnohé účastníky něčím naprosto novým , neznámým a dokonce zcela překvapivým. Slovenský ráj sám o sobě nabízí řadu překvapení , přírodních scenérií a krás a pro současnou mládež řadu adrenalinových nabídek .

Při první túře na Prielomu Hornádu bylo pro mnohé účastníky doslova šokem přejít z nenápadné lesní pěšinky na stupačky ve skále nad dravou řeku Hornád. Avšak sebekázeň , disciplinovanost, a respektování všech možných bezpečnostních nařízení ze strany mladých účastníků splnilo jejich očekávání a nádheru Slovenského ráje mohli hltat plnými doušky .

Mnozí účastníci se důvěrně svěřili posléze s tím , že přechod Prielomom Hornádu byl momentálně jejich fyzický životní úspěch, překonat sám sebe a dokázat si, že hrdinství a mužnost se nedokazuje cigaretou a alkoholem ale skutečným sportovním výkonem. Druhý den nás očekávalo další adrenalínové překvapení-průchod tiesňavami Suché Belé.Ještě plni dojmu ze stupaček nad Hornádem jsme se vrhli vstříc žebříkům , přelámaným kládám a několikametrovým vodopádům v turisticky značené Suché Belé . Tato nejznámější tiesňava v našich účastnících posílila jejich sebevědomí o fyzické kondici.

První odpočinkový den čekalo naše mladé kamarády překvapení v podobě ledového království v Dobšinské ladové jaskyni.

V neděli jsme se rozhodli pro návštěvu dávné historie na Kláštorisku , a potom opět trošku napětí na stupačkách a žebřících v tiesňavě Malého Kyselu.Celý LT byl směřován do čisté a v mnohém i nenarušené přírody Slovenského ráje, proto se jsme pomalu všichni začínali pociťovat deficit z civilizace,a tak jsme se vypravili do Spišské Nové Vsi.Každé nové poznání má svoje nej , a tak jsme prošli nejdelším náměstím na Slovensku přímo ve Spišské N.Vsi a v Levoči nejoriginálnější dřevěný oltář v kostele sv.Jakuba , vytvořený Mistrem Pavlem z Levoči .

Když jsme v příjezdový den projížděli pod úpatím Vysokých Tater, nevěřili jsme vlastním očím …kdysi zelené pásy lesů ukrývající řadu sanatorií nyní vypadaly v několikahektarových pásech jako smutné torzo listopadové vichřice. I když jsme všichni tuto smutnou událost sledovali v závěru loňského roku v televizi, teprve na vlastní oči jsme si všichni uvědomili jak krutá dokáže být příroda a jak bezmocný je člověk proti ní .

Právě proto jsme se rozhodli pro dvě túry v prostoru Starého Smokovce a Štrbského plesa a na vlastní oči se přesvědčili o zkáze, kterou dokáže vichřice způsobit .Další den jsme se opět vrátili do Slovenského ráje na jednu z méně známých tiesňav- Velký Sokol. Patří k nejromantičtějším a nejkrásnějším, ale jejich absolvování k nejnáročnějším ve Slovenském ráji .

Závěr však byl příjemným překvapením, neboť po náročné túře nás čekal svoz lanovkou na Dedinky, zde koupání a pro dospěláky troška studeného pěnivého moku. Třešinkou na dortu byl poslední den letního tábora v Hrabušicích . Tak jak už to bývá , neustálá kontrola pokladny a průběžné sledování čerpání rozpočtu nás udržovalo v naději , že si poslední den zajedeme kousíček dál a budeme účastni jedné z turistických atrakcí – svoz na pltích na řece Dunajci. Šetření se nám vyplatilo a tak jsme se stali neplánovaně návštěvníky Národního parku Pieniny a pro většinu účastníků jízda na pltích zanechala nezapomenutelný zážitek.

Celkové hodnocení LT Hrabušice je na výbornou a tak jako každý rok , i letos si naši stálí klienti ,dospívající mládež vytipovali 14tidenní poznávací letní tábor na příští rok -

- Labské pískovce, oblast severních Čech s výjezdem do Německa

 

 

Mgr. Jarmila Coufalíková

ředitelka DDM ORION

 

 

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů