Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Velikonoční tradice - dílna pro děti
Expedice Annapurna - lanové překážky
29
Broučci a poklad
Kde si hoví sovy?
30
Kde si hoví sovy?
31
Kde si hoví sovy?

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Drobečková navigace

Úvod > Akce > Táborové zprávičky > Šumava ´08

Šumava ´08



Vítejte v Ráji šumavském…..

 

…tak nějak jsme byli uvítáni i my v nejrozsáhlejším  lesnatém  území ve střední Evropě, nazývané též „Zelenou střechou Evropy“, které tvoří Šumava spolu se sousedním německým Bavorským lesem. Zbytky pralesovitých porostů horských  lesů, ledovcová jezera i horská či údolní vrchoviště činí toto území jedinečným klenotem přírodních krás, kterým prolínají stopy staleté přítomnosti člověka dodávající řídce osídlené oblasti i zvláštní kouzlo a tajemnost. Národní park  Šumava je od roku 1991 největším národním parkem v České republice.

Stalo se tradicí, že pro starší děti a mládež, popřípadě rodiče s dětmi, připravujeme turisticky, přírodovědně a historicky zajímavá místa v různých koutech naší vlasti, popřípadě u slovenských sousedů. A také bývá zvykem, že při hodnocení proběhlého tábora si společně s účastníky zvolíme cíl putování v příštím roce. A tak, když jsme v loňském roce opouštěli horské velikány v Roháčích na Slovensku, už jsme byli rozhodnuti pro „kopečky“ něco málo nižší, ale taky v něčem jedinečné. Volba pro Šumavu byla více než dobrá, a tak donedávna zcela nepřístupná, tajemná, ale extrémně krásná patřila Šumava v termínu od 23.7.do 3.8. skupině 26 nadšenců pro krásu přírody a toulky v ní, stejně jako všem jedincům se sportovním duchem pro náročné i méně náročné túry.

Přípravy na tento letní tábor spočívaly především ve studování nově vydaných map, neboť mnohé lokality nebyly až do roku 2000 vůbec známé, natož přístupné.

Program jsme proto volili tak, abychom střídali celodenní túry s mírným odpočinkem, případně si užili také zábavu a atrakce, které dokreslovaly kolorit zdejšího kraje.

Naším přechodným bydlištěm v uvedeném termínu byla nově zbudovaná ubytovna Základní školy v Nýrsku, kde nám byl poskytnut téměř nadstandard ubytovacích možností. Po náročných túrách jsme měli optimální možnosti pro hygienu, stravování i klidný spánek.

Při zpětném ohlédnuti mi připadá, jako bychom se při plánování programu domluvili se svatým Petrem, neboť celý desetidenní program do sebe zapadal jako ozubená kolečka.

První túra byla vlastně procházka okolím Nýrska, spojená s návštěvou lesního divadla a hradu Pajerek. Při této „rozjezdové“ túře v délce asi 10km nás zkropil déšť, ale v podstatě první a poslední. Další dny oblačnost slábla až do úplně jasných slunečných dní a my měli možnost uskutečnit všechny plánované celodenní výlety. Tak jsme několikrát projížděli nejdelším železničním tunelem v ČR pod Špičákem směrem do Železné Rudy a odtud směřovali túry. Navštívili jsme při tom Černé a Čertovo jezero, obě ledovcového původu a opředená řadou pověstí a také nechvalně proslulých z dob minulého režimu. Tato celodenní túra byla vystřídána vstupem do pohádek mezi skřítky na známém Brčálníku. Využili jsme také lanovky na Pancíř a odtud jsme se přesunuli na horskou chatu na Prenetu. Další den si vyzkoušeli adrenalin někteří jednotlivci na motokárách v Železné Rudě.

Bývalý vojenský objekt Poledník měl použití v 60.a 70.letech, kdy se pro výhodnou polohu stal nejvhodnějším kandidátem na umístění vojenské stanice při elektronické ostraze našich západních hranic. Izolace Poledníku od okolního světa byla dokonalá. Naštěstí přišel rok 1989 a armáda objekt opustila. Dnes slouží rozhledna Poledníku veřejnosti a díky své atraktivitě se stal jedním z nejnavštěvovanějších míst na Šumavě. A tak rozhled z výšky byl všem odměnou za dlouhý výstup v úmorném vedru.

Klatovy jsou nazývány vstupní branou do západočeské oblasti Šumavy, tak jsme jeden den zvolili pro prohlídku tohoto původně královského města, a stejně tak jsme věnovali odpočinkový den prohlídce vodního hradu Švihov.

A jak praví tradice, závěr patří mistrům, poslední túra vedla na jeden z nejkrásnějších vrcholů Šumavy a Bavorského lesa, na Ostrý. A tak jsme v závěru našeho výstupu „oprášili“ naši němčinu v horské chatě na vrcholu Ostrého, a volně jsme přecházeli z České republiky do Německa.

A tak jsme udělali tečku za letošním letním táborem, a protože výjimka potvrzuje pravidlo, o turistickém táboře na příští rok ještě není rozhodnuto, ale během října už budeme znát místo našeho příštího pobytu.

 

Mgr. Jarmila Coufalíková,

hlavní vedoucí LT Šumava

 

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů